top of page

Att välja bröllopsfotograf!

Uppdaterat: 9 feb. 2018

Grattis till Ert stundande bröllop! Jag själv gifte mig i somras så jag vet hur det känns. Underbart. Överväldigande. Massa detaljer dyker upp i varje fråga. Samtidigt som du vill känna att du bara kan släppa taget. I know!


Det är mycket att tänka på inför ett bröllop och speciellt gällande vilken fotograf man ska välja. Det finns så många duktiga fotografer därute! För att underlätta lite och samtidigt skapa en bild av hur jag är som person och hur jag jobbar som fotograf tänkte jag berätta lite vad jag prioriterar i ett #fotouppdrag.


Så oavsett vem ni väljer som #fotograf så kan följande tips hjälpa till i urvalet på vad som ni ska fråga och tänka på innan ni bestämmer er för den som får äran att följa er den dagen. Långt ifrån allt men exempel på lite av det viktigaste. Det kan vara väl investerade slantar att prioritera att anlita en #yrkesfotograf - läs igenom nedanstående & fundera hur ni ser på det.


Först - hur funkar fotografen före, under & efter? Fråga! Så här funkar jag:

Vi kommer lära känna varandra före bröllopet. När vi ses igen på stora dagen hoppas jag det ska kännas nära intill som att träffa en nybliven vän - som ser på er bröllopsdag med samma kärlek och allvar som ni gör.


Jag kommer komma på idéer mitt i natten och säkerligen sitta med planeringen lite för länge. Jag kommer lyssna in, fundera & var väl förberedd utifrån Era önskemål.

Det kommer finnas både Plan A och Plan B för att vara på den säkra sidan från allt mellan fotoplatser till kamerateknik.

Vi kommer också skratta, busa och tillsammans bli berörda av det Ni upplever.

Jag kommer agera både som en fluga på väggen och som aktiv dirigent. Oväntade moment kommer förevigas såsom svårigheten att se genom lyckotårar eller gäster som gör något skoj. Kommer säkert dra något skämt, resonera med mig själv & vara uppfinningsrik för ”att hitta vinkeln”. Jag kommer behandla era bilder med varsamhet, lyfta fram glimtar av er perfektion och leverera på topp. Så fungerar jag - i all enkelhet med fokus på värme & kvalitet :) Viktigt att vi klickar. Klickar inte vi så har jag ett kanonbra nätverk med andra bröllopsfotografer.Vad är viktigt för dig & din blivande innan och under den dagen?

Jag själv är van att stå bakom kameran men framför kameran blir jag lätt obekväm och detta är väldigt vanligt för många av oss. Detta fick jag verkligen erfara på mitt eget bröllop i somras. Plötsligt skulle jag vara framför kameran. Denna insikt använder jag mig av när jag jobbar med mina kunder - jag vet hur det känns. Viktigast är att känna sig bekväm så ett tips är att träffa flera fotografer, gå på magkänslan och ställ frågor hur de brukar jobba med olika personligheter. Något som nästan alltid fungerar är att använda sig av olika personliga distraktioner och uppdrag för att slippa "leka fotomodell" och få den där äkta känslan av samhörighet framför kameran.


Något annat som är bra är att besöka olika fotoplatser, ha en #provfotografering (gärna samma tid som den riktiga fotograferingen ska äga rum) och tillsammans titta på resultatet av detta. Detta lägger grunden till hur stora dagens fotografering blir så det finns chans att ändra något om det behövs. En grovplanering är skönt att få ta del av också. Var inte rädd för att ställa krav, berätta om era förväntningar på dagen och på fotografen. Vad söker ni för "känsla" i bilderna? Ni kanske vill ha traditionellt fokus eller galet humoristiska bilder där dagen avdramatiseras och ni bara är er själva? Vill ni ta bilder tillsammans med släkt och vänner efter vigseln eller dra er undan för en stund för bara er två? Finns mycket att fundera på :) Oavsett så är det alltid bra att skriva kontrakt sinsemellan så alla vet vad som är överenskommet, hur tidsplanen ser ut och hur bilderna får användas.


Än en gång - den berömda magkänslan guidar oss oftast rätt. Att lägga en stabil grund för en fotografering är viktigt - fråga hur fotografen brukar lägga upp det med träffar innan. Vissa vill träffas en gång medan andra flera - vad önskar ni? Ni kanske inte vill ses så mycket eller redan vet vilka slags bilder ni vill ta eller behöver inspiration och idéer innan? Allt är en smaksak - dela med er vad som fungerar bäst för er och vad som får er mest bekväma när stora dagen anländer. Varför inte be om referenser och prata med tidigare bröllopspar? Bröllopsdagen ska bara handla om er, om att insupa varje känsla och att gå upp helt i det så frågetecken är till för att rätas ut. Våga fråga!När en fotograf tar en bild så blir den automatiskt att äga rättigheterna till bilderna. Det är samma som när en konstnär målar en tavla fast det går ganska mycket fortare.

Även om jag som fotograf äger rättigheterna till bilderna och säljer användningsrätten till dig som kund är det väldigt viktigt för mig att ni godkänner hur jag använder bilderna just för att ni inte ska bli överraskade när bilderna dyker upp i olika sammanhang. Vill ni inte att bilderna (eller vissa av dem) ska synas på t.ex. Facebook eller min hemsida då kommer de inte heller att göra det - av respekt för er. I kontraktet kommer det även specificeras hur jag som fotograf godkänner att ni använder bilderna. Ett viktigt moment är t.ex att alltid namnge fotografen när bilderna delas i sociala medier. Här gör alla olika så fråga gärna om ni känner er osäkra.


De flesta fotografer retuscherar varje bild för att ta bort moment i bilden som stör helheten. Kan handla om dammpartiklar, tillfälliga hudbesvär eller andra tillfälliga moment i bilden. Önskas andra moment tas bort eller andra ingrepp göras i bilden - fråga vad som ingår. Om det är stora ändringar tar det längre tid vilket kan kosta lite mer.Har fotografen en "plan B" om något går fel? (ta i trä på alltihop)

När jag började som fotograf läste jag allt som gick att komma över från andra fotografer från hela världen som hållit på mycket längre än mig. Jag gick kurser, frågade om råd - ja allt för att eliminera nybörjarfel. Min största skräck var att kameran eller minneskorten skulle haka upp sig eller gå sönder innan jag hade råd att köpa till utrustning. En annan rädsla jag hade var att inställningarna i kameran var fel så säkerhetskopior inte togs på rätt sätt om något av minneskorten krånglade eller att jag inte ställt in rätt för de svaga ljusförhållandena som finns i kyrkor. Sedan har vi detta med vädret - alltid bra att ha en reservplan ifall det regnar och fotograferingen ligger utomhus :)


Det var en lättnad att kunna  göra de investeringar som krävs både för kamera, objektiv, blixtar och minneskort - för att helt enkelt vara förberedd när något går sönder - den dagen det gör det kommer inte kunden att påverkas av det vilket känns tryggt både för mig och kunden. Jag trippelkollar alltid kamerainställningarna - bättre en gång för mycket än för lite :)


Hur bearbetas filerna & vad händer om jag tappar bort mina bilder? 

Nu blir det överkurs men det anser jag ert bröllop vara värt. Jag fotar med manuella inställningar (alla inställningar anpassas efter ljusförutsättningar och objektet jag fotar) och i ett format som heter RAW. Dessa är oslagbara i jämförelse med "autoläget" i kameran och JPG. En stor fördel är att jag har kontrollen över varje bild och alltid kan bearbeta bilden optimalt i photoshop utan att förstöra den. Jag är också noga med vilka färginställningar jag använder mig av och levererar till er som kund. Det finns olika format som kan användas  beroende på hur bilderna ska användas - på webben eller tryckas. Vanligast är Adobe RGB (för tryck) och Adobe sRGB (för web).


Att spara bilder är ett annat viktigt moment - säkerhetskopiera de bilder ni får av fotografen ifall ni tappar bort dem eller filerna går sönder av någon anledning. Skulle det vara så att ni anlitar mig och tappar bort era filer så sparas era utvalda bilder på tre olika ställen hos mig i fem år för att säkerställa att bilderna verkligen finns kvar ifall något händer. MEN - som sagt - gör dock alltid egna säkerhetskopior så vet ni att bilderna finns kvar :)


Några avslutande ord: 

Så nu har ni lite mer med er på resan att hitta just er fotograf. Träffa flera, jämför priser & tillvägagångssätt!  Men viktigast - lita på magkänslan - det ska kännas bra!

Oavsett vem ni väljer att följa er på er bröllopsdag så är jag övertygad om en sak - det kommer bli en dag ni aldrig glömmer och jag önskar er all lycka i ert kommande äktenskap!


Är nu nyfikna på vilka priser jag eller på andra kunder jag haft klicka här. Kom ihåg - fråga även mig om det som är viktigt för er eller om ni önskar jag tar fram ett upplägg som passar just era önskemål. Kom ihåg att det finns presentkort på hela och delar av fotograferingarna - så varför inte gå ihop och ge bort en uppskattat gåva eller ta in en fotograf på möhippan :)


Lycka till och hoppas vi ses!

------------

Med vänliga hälsningar,

Ann-Sofie Fryxell

A Fryxell Photo

115 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page