top of page

Tips inför valet av bröllopsfotograf!

Har du inte hittat din bröllopsfotograf ännu eller känner du - herregud så mkt det är att tänka på? Gifte mig själv för några år sedan så jag förstår - ta en sak i taget.


Här kommer några tips när du ska välja bröllopsfotograf & övriga tips:


 • Boka fotograf, vigselplats, restaurang, catering etc först. Dessa blir bokade först så fokusera på att lägga det största penseldragen först. Kolla med fotografen om den har tips på fotoplatser och om den varit där och fotat tidigare. Be om bilder så får du tips och inspiration på snygga vinklar och vrår.


 • Välj en fotograf med dubbel utrustning (kameror, blixtar, batterier). Det är värt att betala lite extra för att minimera risken att det värsta skulle hända och ni inte får några bilder om en kamera går sönder.


 • Det ska kännas bra i magen - så träffa fotografen innan, ta en fika & lita på magkänslan. Fråga hur bröllopsfotografen jobbar, om hens bästa tips inför bröllopet men även vad som är det värsta som skulle kunna hända fotografen i fråga och hur den skulle hantera det. Fråga även om fotografen har fler bröllop den dagen. För mig var det viktigt att fotografen inte skulle rusa iväg till nästa utan ha tid för oss.


 • Kolla i sociala medier efter andra kunder som använt leverantören i fråga. Har det dykt upp frågetecken kan du alltid fråga tidigare kunder. Går du via sociala medier är det lite mer jobb men du får äkta råd och inte råd som leverantören valt ut åt dig. (för låt oss vara ärliga - när vi rekommenderar någon - visst väljer vi väl ut de som är bäst för oss själva?!)


 • Våga vara tydlig om det är något du inte hänger med på, något du inte håller med om eller som du vill ska finnas med. Vill du att fotografen ska vara en fluga på väggen och plåta er i farten eller att det ska vara mer uppstyrt? Det ska alltid finnas marginal för att baka in era önskemål.


 • Be om ett avtal så ni vet vad som gäller. Fotografen äger alltid upphovsrätten till bilderna & ni köper användningsrätten. Användningsrätten ser olika ut mellan olika fotografer så se till att få det på pränt. Hur många bilder ingår och vilken upplösning? Hos mig får ni ett fast antal bilder per paket och även alla i svartvit. I avtalet ska det även stå lite planeringstider så ni vet när fotografen kommer till platsen. Jag brukar se till att ha en direktkontakt med toastmaster eller toastmadamen så mina brudpar bara fokuserar på sin upplevelse. Gör ni så slipper ni rodda i detaljer under dagen.


 • Kolla tidigare bröllopsfoton: be om ett portfolio, kolla hemsidan, sociala medier, hashtags.


 • Blir det väntetid under dagen för fotografen: informera om detta så du inte får betala extra för standby-tid och så det blir tydligt vad som gäller för den tid ni betalat för.


 • Ingår det provfotografering? Det är alltid bra att åka till platsen och ta bilder i ungefär samma ljus och samma tid som när det går av stapeln. Då får ni se provbilder innan och det finns tid att justera i upplägge.


 • Plan B vid regn? Vad händer om det regnar? Finns det skydd på plats eller någonstans att gå in. Tänk alltid på detta och fundera över rom det känns ok att få lite lyckobringande regn i håret.


 • Ingår det redigering av svartvita kopior & hur mycket retuschering? Retuschering: om du får värsta superfinnen på hakan - ingår det i priset att ta bort den på bilderna? Vissa fotografer inkluderar detta och andra inte. Fråga vad som ingår. Det är många timmar som kan tillkomma för att ta bort moment i en bild då det oftast är många bilder som ska göras om och tidskrävande för fotografen.


Det var några tips - finns massa fler! Vill du känna dig trygg med din fotograf på bröllopsdagen är jag en kandidat att stämma av magkänslan med.


Om du är sugen på att träffa mig för att bolla ditt bröllop eller vill veta mer om hur jag jobbar så kolla in min flik för specifikt bröllop här på hemsidan. Eller ännu bättre - hör av dig på info@afryxellphoto.com så bokar vi en kaffe digitalt eller på ett café.


Ha en fantastisk bröllopsdag!43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page